Sekarang pun aku rasa bersalah sebab tinggal berdua dengan kau. I tak sampai hati nak beritahu you pasal tu. Asalkan tak makan dan tak minum. Kelahiran itu bakal mewarnai kehidupan sepasang suami isteri. Lutfi bukan hanya akan menjadi pilihanku. Aku tergamam. Jika hati mampu dilihat, parut kelukaan itu pasti mencacatkan. Penulis: Nyda Haron Pagi-pagi lagi Ismail pergi ke hujung kampung untuk mencari rezeki sebagai seorang nelayan. Keluarga merekan tak sedamai yang orang sangka. Genelia membalas pelukkan suaminya. Hati Yunita berkata: ia memang tak pernah mencintai Yusuf. Cerpen cinta suami istri menyakitkan found at cerpen part yg hubungan suami isteri tu mmg tak detail awak tulis dalam bahagian lain. ''Aku kasihan dengan kau ni Sya. ” Huda mengharap kata-katanya tadi mampu membangkit semula perasan Yasmin kepada asal. Tersenyum-senyum dia menulis diari miliknya. Huda Fitra Dirgantara 2. Bukan calang - calang anak dara aje tau yang sanggup nak ikut jodoh pilihan mak melainkan aku. "Kau ugut aku?" soal Safina tak percaya. Bukan hanya itu, aku masih ada satu lagi berita baik! Oleh kerana keputusanku yang cemerlang di dalam pelajaran, aku telah dilamar untuk bekerja di sebuah syarikat pembinaan swasta di ibu kota. March (7) February (5) January (10) 2013 (182) December (8) November (27) October (20). panjang punya suaminya. Lelaki bergelar suami meneguk air syaitan. bukan saya. Ariyana semakin gelisah. keje dok komen je dari semalam. Bukan Firdaus a. Matilah aku nak tunggu 10 orang habis, 10 malam la kena jeles dengan orang dah ada calon plihan hati. Kena bagi moral support and jadi Daddy mithali untuk jaga our little Mikhail so that dia tak demam masuk wad lagi. Sarah ada di rumah. Sedarlah dia kini bahawa Lea mencintainya selayaknya sebagai seorang suami walaupun telah banyak seksaan yang diterima oleh Lea. Bukan Elin. Esok, tamatlah zaman bujangnya. Tidakkah Redza tahu yang dia begitu meluat dengan sikap Redza yang satu itu?. I terpaksa kahwin dengan dia. ( Final) Cerpen Muridku Suami Aku part 3; Copy Cat. Perkara penting untuk turut diperhatikan, jangan hanya harap suami memiliki nilai agama yang bagus. Kata Izah suaminya kata lepas kahwin dia mesti ikut perentah suami bukan emak lagi, syurga bawah tapak kaki suami. Contoh Cerpen Persahabatan. Contoh Cerpen Cinta dan Persahabatan - Selamat datang di portal hidupsimpel, yak pada kesempatan kali ini kita akan membahas tentang kumpulan Sama seperti namanya, cerpen kebanyakan lebih padat, singkat, padat, dan secara langsung ke tujuan atau intinya , berbeda jika disamakan dengan. Sabtu, 30 April 2016. Awak berhak menentukan siapa pilihan awak. Juru Masak & Sulaiman ke Tanjung Cina 1. Hati dia tu… memang susah sangat nak diduga. Suami sering menangis setiap hari dalam hati dan di malam hari. Entah mana dia tahu pekerjaan suami aku. Dengar sini baik-baik Aina Adira. Mula awal tahun suami ku memujukku untuk cari lain. “Alia juga tahu yang abang Adam bukan seorang anak yang suka membantah kata-kata umi dan abi, jadi kalau abang Adam tak setuju, biar Alia saja yang beritahu umi dan abi. Aku nyatakan, aku dah tak boleh sabar lagi. " setelah lama berdiam diri akhirnya Zarah membuka mulut untuk bersuara. Dia cakap dia dah ada pilihan sendiri dan memandangkan ayah aku dah berkenan sangat dengan suami aku tu, ayah aku nak jodohkan aku pulak dengan dia. Sekian Zaharuddin Abd Rahman www. Fathia menggaru kepala. Awak berhak menentukan siapa pilihan awak. Cerpen-cerpen dalam buku ini bisa dijadikan tuntunan agar kita bisa membina keluarga dengan baik, menjadi istri yang shalehah bagi suami, serta suami yang harus menyayangi istrinya. “She is my sister, Siti. Melihat wajahnya pun tidak pernah. I tak tahu kami ditunangkan semasa kecil. Belum pernah lagi mana-mana lelaki yang melihat bahagian tubuhnya terdedah. ‘Takkan dah tidur kot. Tetapi kebahagiaan itu ternyata tak ingin berlama-lama denganku, setelah bayi kami berusia satu bulan kami harus menerima kenyataan bahwa suamiku terkena penyakit Leukemia, awalnya aku tidak tau jenis penyakit apa itu, tetapi kondisi suamiku semangkin memburuk dan itu menyesakkan dadaku, aku bukan hanya mengasihinya tetapi aku pun mencintainya. Dia pun tak pernah ambil tahu, kahwin pun menentang pilihan keluarga, memang betul kata Syiqin, memang Syiqin ikut perangai dia dulu-dulu. Maka pisahkanlah hatiku dengan hatinya. nangis lah jugak. Khaterine terdiam. CERPEN SEDIH SEORANG SUAMI. Ismail anak tunggal dalam keluarganya dan kematian bapa sejak usianya 5 tahun. Mungkin tatkala perihal Melinda disentuh. Jangan tinggalkan saya. I tak sampai hati nak beritahu you pasal tu. Aku mempunyai pilihan hati sendiri. Macam manalah boleh terlajak tidur. Aku bukan pilihannya. Decided nak buat chapter 2 untuk tajuk cerpen yang ini. Pesan itu masih kukuh 44 tahun bertapa di dalam kepala, pesan ibu hari ini aku ingkar. Jadi, contoh cerpen tersebut bukan kami yang membuatnya, kami hanya sekedar membantu saja untuk sampai kepada pembaca. Aku bergegas ke Kamar Mandi untuk mengguyur tubuhku agar terlihat lebih segar. Diadaptasi daripada novel 2013 dengan tajuk yang sama karya novelis terkenal Syamnureizmil, drama ini memulakan tayangan perdana di Slot Lestary TV3 dari 7 Januari 2020 hingga 6 Mac 2020 menggantikan Titian. Biarlah siapa hendak kata apa pun. " Abang tak mahu kehilangan Baby. hatinya telah terpaut hanya dengan pandangan pertama. Biarku bawa bersama kenangan terindah ini bersemadi Karya MaZa KH 4887 Cerpen Cinta: Kaulah Mata Hatiku Oleh Siti Sohaidayati Sohib. “Adik kena jaga suami lah, bukan jaga mak dan abah!” balas angah. " Kudekati wajah nya, matanya mengerjap lemah. Aku bukan kerabat diraja ok. Khaterine terdiam. Jangan buat suami terasa hati. "Kurasa tidak adil," keluh Zahra, memecah kesunyian, "mengapa kehadiran apa pun, jika ia bukan yang pertama, dianggap tidak istimewa dan biasa-biasa saja? Mengapa ia tak disambut sebagaimana mestinya?" lanjutnya setengah sewot. Bukan main terkejut lagi apabila dia melihat yang suaminya memeluknya dari belakang. Tapi, Firdaus lain. But one thing, make sure owner blog izinkan. 00 / RM2700 postage RM8 SEM / RM12 SS Gara-gara syarat Mak Bi. ”Maafkan aku, bukan maksudku begitu. E-Novel : Takdir Atau Pilihan (Prolog) PAD A detik 9. Namun, Fareez tetap tidak berpuas hati dengan jawapan isterinya. Bukan dia sempat rogol aku pun. "Pagi Syita. Seorang kawan suami datang ke rumah. March (7) February (5) January (10) 2013 (182) December (8) November (27) October (20). Sudah semestinya dia akan tolak pinangan tersebut. Biarlah mereka berbicara berdua. Lain macam aje mak tengok. Tapi apa yang ingin diluahkan tersekat tak termampu dilontar kannya. Kata mamanya Kalau nak cari calon suami, mesti kena ciri-cirinya dulu. “Aku terima nikahnya Iman Indah binti Muhammad Saufi dengan mas kahwin RM80 tunai!” Dengan sekali lafaz,Indah sudah sah menjadi isteri kepada Muhammad Aidil Irfan. ” sangkal Thaqif lagi. Nak tak nak terpaksa ajelah aku menyerah kalah. "Terang ayah lagi. ” Esha berterus terang. Kalau mereka bersama, Nisa yang lebih banyak berceloteh. Selepas itu, lama dia menyepi sebelum menyambung kembali bicaranya. Why? I don't know. Tanpa sepatah kata, Farah terus berlalu pergi. Suka sangat fikir yang bukan-bukan. Sejak dia masuk kolej, Afif selalu membantunya sebagai senior. Hati dia tu… memang susah sangat nak diduga. Cerpen-cerpen dalam buku ini bisa dijadikan tuntunan agar kita bisa membinakeluarga dengan baik, menjadi istri yang shalehah bagi suami, serta suami yang harusmenyayangi istrinya. Ianya adalah pandangan peribadi dari pemilik akaun dan ianya tiada kaitan dengan pihak Portal Ilham. Abang tetap nak Lisya tahu, kasih sayang abang takpernah berbelah bahagi untuk Lisya. Tapi sampai bila harus dibiarkan Faris melayan duka sendirian. Lagi 3 bulan setengah umur aku dah nak masuk 22 tahun. “Sayang, buka pintu ini! tolong jangan benci pada abang. Sudahlah, pergilah kamu panggil suami kamu itu. Sememangnya mereka kontra dalam dua hal tersebut. , Bukan Isteri Pilihan, cerpen. ''You tengok sendiri. Tetapi itulah kenyataan yang terpaksa saya lalui bila berkahwin dengan duda dan dia bukan sebangsa dengan anda. La ni dah upgrade pi bakal suami dan tak lama lagi pi jadi suami. kalau untuk menghina dia. actually untuk cerpen ni lebih menjurus kepada sesuatu dan bukan. Bukan dia pinta jadi begini. Meski jasad aku ini milik suami, sah milik dia, tapi hati aku bukan padanya. com/profile/12372329886329390936 [email protected] Meski cintaku telah kulabuhkan ke hati pria lain, tetapi jangan pernah merasa kalau aku menghianatimu. ” Huda mengharap kata-katanya tadi mampu membangkit semula perasan Yasmin kepada asal. Umi sudah lewat sayang. "Elin! Jangan pergi!" Serunya sambil berusaha bangkit, tak mampu karena kesadarannya baru kembali akibat obat bius selepas operasi tadi malam. Selamat tinggal. Hati Dirsina berdegup kencang menantikan kehadiran keluarga Rustam. Bukan! Bukan! Saya tidak diserang, penyakit cinta. Sumpah kalau dia tahu dari awal yang dia bakal berkahwin dengan suami orang. Aku menangis, sakit hati, bukan saja kepada Dursosono tetapi juga kepada suami-suamiku. Sedih kerana cintanya terpaksa dipendam juah ke dalam lubuk hati. "Farah?" mak memandang Farah. Kerana terlalu ikutkan darah panas, penceraian berlaku tanpa rela. Sebagai lelaki cacat bukan berarti tak punya kemampuan mengheningkan hati. Kalau ikutkan hati aku masih mahu jadi seperti aku belum bernikah, pakai menutup aurat macam ni depan dia. Meskipun pernyataan tersebut bukan dari mulut mereka sendiri, namun entah mengapa hati aku langsung tak tenang pabila sesekali kata-kata itu sesekali terngiang-ngiang di telinga. Tidak pernah ada niat berkhianat terhadap Herman dalam hati Yuli karena dia sangat mencintai suaminya. Sepanjang kami menjadi suami isteri, aku sentiasa bersikap kurang ajar dengannya. ++++ Sudah cukup seminggu, dan kini aku sudah sedia bersama dengan satu jawapan. Jika hati mampu dilihat, parut kelukaan itu pasti mencacatkan. Doa yang dipohon oleh Lea betul-betul menyentuh ke dasar hatinya. Apa suami aku buat semua serba tak kena. Ini selaran yang tidak adil kepada pengundi bukan Islam. Part 2; Cerpen Muridku Suami aku. Ia tidak ingin bertemu denan Nuraini, apalagi bertemu dengan mertuanya sebab perkawinannya dengan Rustam tidak disetujui hanya karena ia bukan berasal dari Minangkabau. Hati abang tak pernah berasa aneh setiap kali dengan dia. Susah nak kawal diri. Itu bukanlah hal yang mudah dilakukan. Redza sudah keterlaluan. Rintih hati Mia. dulu kalau sorg laki kawin dgn sorg pompuan satu kampung bahkan. Tuan Sri dan Puan Sri sibuk dengan mengejar harta. Iphone menjadi pilihan Zam. Cerpen: Aku Bukan Pilihan Hatimu Aku Bukan Pilihan Hatimu Oleh: Nurchamidah Mahasiswi Fakultas Tarbiyah IAIN Walisongo Semarang Peserta Didik Jurnalistik Monash Institute Cerpenis dan Artikelis Muda Darah mengalir berdesir mengiringi dinginnya pagi ini. Rasa bersalahnya melingkari jiwanya. Jadi, tunggulah chapter 2 ya. Saya khuatir, saya bukan pilihan terbaik untuk bakal suami dan lebih khuatir jika saya bukan pilihan hatinya, tapi sekadar pilihan keluarganya. Assalamua'laikum…" kata Khadijah. Sekali tengok memang Sha macam tak kenal. Lagipun Haikal dengan Zainal tu, macam takde tanda-tanda nak berkahwin je. Hal ini adalah kerana mulai esok hati abang Iz akan berada dalam mu dik. Cerita akan dipostkan pada setiap hari Rabu; di blog dan juga di page. Aku bukan kerabat diraja ok. Please wake up!Sedar siapa diri kau. Cerpen Ibuku Malaikatku. sbb zaman dulu x berapa kompleks mcm skrg. Ibunya berusia 50 […]. Kebaikan lelaki itu terpancar sejak mula lagi. BANGKIT Cerpen Karangan: Alfred Pandie Pandanganku pada langit tua. Sememangnya mereka kontra dalam dua hal tersebut. Tapi ini jawapan yang aku perolehi. Azraf sudah berubah dia bukan lagi Azraf yang aku kenal seperti dahulu. Sampai di rumah Yudi aku aku disambut anak-anak Yudi yang sangat baik sekali kepadaku. Tapi kau tengoklah! Kakak aku sampai sekarang ni tak kahwin. Nama Pena : gennievianaHari ini merupakan saat bahagia bagi Zahra, dia akan berkahwin dengan pemuda yang baru dua kali ditemuinya, itupun hanya dari jauh, tetapi dia sudah jatuh cinta pertama dengan pemuda itu. Cinta, kasih sayang antara kita sudah tiada lagi Lisya. Naim mengagumi karya seni di layar skrin walau dia bukan anak seni sedang Zufa mencintai huruf-huruf di atas kertas walau dia bukan seorang penulis. " Ucap Liyana. Lutfi bukan hanya akan menjadi pilihanku. "Bukan kau seorang je yang terluka andai persahabatan kita terputus. Berkat beristikharah,matrik dan STPM bukan impiannya. Hasil riset Psikologi ditemukan fakta bahwa laki-laki yang pandai bercinta tidak bisa disembuhkan dari "Penyakit Menyeleweng", tetapi biasanya laki-laki ini tetap sangat mencintai kekasih resminya, bahkan lebih sayang daripada wanita-wanita simpanannya (Bukan Kekasih Resmi). Kalau awak jauh, sampai bila pun awak tak akan kenal siapa sebenarnya orang yang awak nikahi dan buktinya tengoklah. Aku memejamkan mata buat seketika. Masa awal-awal kahwin, beliau dah pesan , Marriage is not just living together but loving together dan perkahwinan itu bukan hanya suka-suka atau cuba-cuba malah ia lebih besar maknanya. Tiada siapa yang dapat menyara hidup mereka kecuali dia sendiri. Aku tertunduk malu. Dan ibunya yaitu Nadia, ibunya hidup sendiri dengan ayah tirinya yang bernama Burhan. Hafal nombor aku. Bertuah punya boss, bukan main lagi order macam2 kat aku, dah la kerja malas nak buat. Nanti mesti ada juga dalam perut kau. Bismillahir-Rahmaanir-Rahim Sahabat SC, ini ada 3 kisah tentang orang2 yg berpegang teguh kepada Al Quran dan As Sunnah. ”Cerita Amirah bibirnya. Baru beberapa minggu yang lepas, aku dah selamat jadi tunang orang. Pesan itu masih kukuh 44 tahun bertapa di dalam kepala, pesan ibu hari ini aku ingkar. (2009) ISBN 9789833880683 Sem. Mungkin benar mimpinya. Berkat beristikharah,matrik dan STPM bukan impiannya. Biar kita bercinta hingga ke syurga. Nuranimu berseloka, cukup Allah di hatimu. Liyana tersenyum nipis. Memikirkan layanan Sarah dan Mak Su terhadap Aisya, rasa tidak sedap hati mula melular. CERPEN; TO 05/02 Jadi menikah untuk alasan ekonomi jelas-jelas bukan pilihan untukku. best cerpen nie. Sekarang pun aku rasa bersalah sebab tinggal berdua dengan kau. Alahai, malangnya siapa yang menjadi calon menantu pilihan keluargaku itu. Jelas terasa, tak ada dalam kamus di benak Ayu untuk mengakhiri pertemanan dengan hubungan yang lebih dalam. Buat hati I kembali hidup dengan perempuan. Mungkin tatkala perihal Melinda disentuh. Betapa pendeknya akalku ketika aku membuat keputusan terburu-buru tika itu. Calon suami ???!Puufffhhhhh. Vivi menduga pasti Ardi telah melakukan suatu perselingkuhan dan menyeleweng dikarenakan Ardi tidak lagi memberikan nafkah batin untuk Vivi, sedangkan Ardi Karena Vivi telah mera! sa kepalang basah dan ingin niatnya kesampaian maka ia ijinkan sang dukun melakukan persenggamaan. Kalau bahagia seorang suami bukan pada isterinya, di manakah letaknya bahagia itu? Peliknya cinta, walau dilukai berkali-kali hati masih mampu menyayangi. Muhammad Hafiz dan Nurul Alisa. Luka kembali berdarah. Ego menutup rasa cinta. Semuanya sama. Dengan bismillah, aku berikan jawapan kepada mama. Sungguh, dia tidak sanggup untuk melepaskan lelaki itu. Jadi, tiadalah majlis akad hari ini. Dan sepulangnya adik saya dari Kalimantan, kami tidak dapat lagi Begitulah kami hanya melakukan satu kali. tidak sangka sebentar saja lagi , aku akan bergelar isteri kepada seorang suami dan aku bukan lagi dibawah tanggungan ibu bapaku sebaliknya di bawah tanggungan suamiku sepenuhnya. Dia ingin menangguhkan majlis ini. Kumpulan Cerpen Cinta yang romantis terbaru, seru, gokil, dan menarik untuk disimak. mesti ada mulut longkang bercerita. Bukan kecil kesilapan faiz tu!! Nk juga try teka tajuk baru PKB: "(Jodohku) Ada atau tiada, aku redha" Terfikir juga "Cinta ini milik dia" dan "mencari hati", tp dh ada yg teka ☺ Xsabar tunggu pkb ☺😊🤗. Bukan dia tidak tahu, punca penceraian mereka hanyalah salah faham. Cuma sekarang yang tinggal hanyalah alasan untuk bahagia. Kau jangan nak berharap sangat dengan Im. Alahai, malangnya siapa yang menjadi calon menantu pilihan keluargaku itu. ” Aku menarik napas panjang, bingung harus menjawab apa. Masing-masing kan muda lagi. Dimuat kembali dalam Pelajaran Mengarang (Cerpen Pilihan Kompas 1993); Harris. Aku tanya kenapa dia tak cakap sebelum masuk meminang,dia jawab saya nak bercinta dengan awak lepas nikah. Yang menjadi masalah buat Alisa apabila ‘TIDAK’ bukan salah satu pilihan jawapan yang dia ada. "Esok, genap setahun kita menjadi suami isteri yang sah seperti mana termaktub dalam kontrak yang telah saya tandatangani. kami kahwin pun atas desakan keluarga 5 bulan yang lalu. Entah kenapa, dia terasa hati dengan sikap Akmal beberapa hari ini. ” Huda mengharap kata-katanya tadi mampu membangkit semula perasan Yasmin kepada asal. “Sayang, buka pintu ini! tolong jangan benci pada abang. ”Mia membongkar semula kisah lamanya. cerpen diatas suami nya masih status abang ipar sebab blom bercerai dengan kakak nya. Tapi tak salah bukan kalau saya sebagai seorang sahabat cuba untuk menasihati dan memberikan pendapat?" "Jangan panggil saya ustazah! Saya dah meluat dengan awak!" "Saya tidak pernah memaksa ustazah memenuhi ataupun mengikuti nasihat dan pendapat saya. Aku menyadari satu hal. Sampai bila-bila pun kau akan jadi isteri aku. Mungkin jodoh pilihan keluarga adalah pilihan yang terbaik untuk diriku. Kali ni bukan membawa hati yang luka tapi menghadiri kenduri kahwin Syamil. Hanya kepada-Mu aku meminta. Adik Aishah bukan seorang tapi lima orang, makcik. Kalau bukan kerana abah, pasti dia tidak akan tercampak di situ. Pilihan ini tak jarang membuat seorang perempuan menjadi bimbang. Kawin juga kau akhirnya! Siapalah gadis bertuah tu ye!” Kata Nina bersahaja meski pun jauh di lubuk hatinya merasa cemburu. “ Hati aku bukan tabah Su. Itupun sebab aku malas nak bercintan - cintun. ” balas abang Adam dalam nada serba salah. Aku terlanjur menggantungkan hati dan kebahagiaanku. Semuanya datang dari hati. Jom layan cerpen ini. , kuhembuskan nafasku kuat-kuat. “ Dan kamu Iqa…. Cuma muka kau tu ajelah muka budak-budak. ++++ Sudah cukup seminggu, dan kini aku sudah sedia bersama dengan satu jawapan. Pilihan ini tak jarang membuat seorang perempuan menjadi bimbang. ” Ariana berkata perlahan sebelum mengucup bibir lelaki itu dan menunggu beberapa ketika namun Akmal seolah-olah tidak sedarkan diri. ” “Alah awak ni. Jika dia akan membawaku semakin menjauh dari-Mu. ” “Aku balik dulu, Lan. Sesekali tangannya mengusap rambut ikal mayang Aina. berusahalah untuk tampil apa adanya. Cerita akan dipostkan pada setiap hari Rabu; di blog dan juga di page. Malam itu ketika akhirnya aku mengantarmu pulang, tanpa kusadari kamu telah membuatku bicara begitu banyak. Muhammad Hafiz dan Nurul Alisa. Bukan itu yang encik nak kan?”soal Zana dengan senyuman sinis. I bukan saja-saja nak buat cerita. Lah kok ke aku? Karena aku dulunya tomboi, mungkin sampai sekarang. Cerpen ditulis pengarang tidak terlepas dari kehidupan sehari-hari yang dialaminya. Selain dari pada itu, unsur pendidikan yang dapat diangkat dari cerpen Perpisahan ini, cinta memang bisa terjadi pada siapa saja entah itu mahasiswa/i. contohnya bayar duit kereta sampai RM 700 sebulan. Aku sedang ingin menenteramkan hatiku yang sangat kehilangan kau. Entah kenapa hati saya tiba-tiba jadi berdebar. Izinkan saya untuk jadi isteri awak dunia dan akhirat. Cerpen cinta suami istri menyakitkan found at cerpen part yg hubungan suami isteri tu mmg tak detail awak tulis dalam bahagian lain. Memberikan perhatian pada keluarga sepenuh hati, pemenuhan kebutuhan biologis, psikologis, materil, juga pembinaan. "Ini aku Lina, Bang. Aku masih belum kenal lagi bakal suami aku tu. Cerpen ini tayang sebagai bagian dari 'Pekan Fiksi VICE: Indonesia 2038'. kalau untuk menghina dia. aku tidak tahu. Tanpa kita rasakan cinta itu datang (Mr. "Aku kira kematian suaminya sanggup mengubah kebiasaannya melempar barang. Istilah ini bukan saja digunakan untuk menyatakan gagasan / menceritakan Diksi bisa diartikan sebagai pilihan kata pengarang untuk menggambarkan sebuah cerita. com/profile/07644072343267791012 noreply. “Senang hati saya tengok muka budak tu abang. Dalam cerpen “Aku dan Cita-Citaku” karya Hiakri Inka, kita sering menemukan bahasa pergaulan sehari-hari. Dia bukan sahaja kehilangan kehormatan diri, bahkan dia juga kehilangan semua orang yang disayanginya. Versi di Penulisan2u K ombinasi Zara dan Kumad memang tak pernah ngam! Dunia boleh terbalik kalau dua seteru ni berbaik. Macam manalah boleh terlajak tidur. Miza tidak menyahut malah tidak mampu bersuara. ” Jawabanku yang tegas itu serta-merta membuat Nirina terkesiap,”Benarkah?” Aku mengangguk. #cerpen #SUAMIKU BUKAN LELAKI HEARTLESS. Aku terlanjur menggantungkan hati dan kebahagiaanku. :: MENGENAL JATI DIRI DALAM ISLAM :: Sejauh mana kita mengenal diri kita. Ada orang tukar pasangan macam tukar baju. Assalamua'laikum…" kata Khadijah. I tak sampai hati nak beritahu you pasal tu. Percayalah, dia yang terbaik untuk kamu. merasakan kembali yang namanya patah hati, patah bukan karena perselingkuhan, bukan pula karena materi, bukan pula. Dan esok jugalah, dia menjadi isteri kepada Firdaus. “Mengelamun pula. rasa2 angpa, yang mana satu jadi pilihan hati nak dijadikan suami yang boleh menjadi nakhoda untuk melayari bahtera rumahtangga angpa?? 1) lelaki yang terlebih alim sampai terlalu taksub dengan agama. Mungkin lagu dan lirik itu bukan pilihan penasyid tetapi adalah pilihan penerbit, jika benar demikian saya kira penasyid juga mempunyai haq untuk memberikan pandangan dan menetapkan pendirian, justeru buatlah sesuatu agar penerbit boleh memahami. Belajar Membuat Cerpen yang Baik dari Cerpen Pilihan. Macho bukan habis masa tu. "Aku kira kematian suaminya sanggup mengubah kebiasaannya melempar barang. Sebuah kucupan suci dari seorang suami untuk seorang isteri yang baru dinikahi. Selalunya isteri dia pun macam tu jugak kalau tengah PMS,marah dan baran tak tentu pasal. Percayalah, dia yang terbaik untuk kamu. "Suka hati saya nak buat apa, ini bukan jenayah. Bukan tidak ada rakan-rakan sekerja yang cuba mendekat malah jururawat-jururawat muda turut mendekati apabila mengetahui dia sudah single, namun tidak pernah dilayan kerana cinta dan kasihnya masih menebal. Tapi cinta mampu mempersatukan agama. Seorang kawan suami datang ke rumah. " Jangan harap aku akan lepaskan kau pada lelaki lain. Abang sayang pada Aris. Kumpulan Cerpen Cinta yang romantis terbaru, seru, gokil, dan menarik untuk disimak. hati mula berbicara tentang cinta Followers. Siapa kata pilihan keluarga semuanya menjadi kesilapan dan siapa pula kata yang mereka berhak tentukan jodoh mereka sendiri. Awka kembali sebagai suami saya. Malar segar, tahu? Nak-nak lagi karya-karya Allahyarham Tan Sri P. Suami nak isteri cantik, suamilah yang bertanggungjawab transformasikan. Tapi cinta mampu mempersatukan agama. “Tak, bukan tolak, tapi tangguh selama 2 bulan sahaja. CERPEN: TERIMA KASIH CINTA Kak Ryn berterus terang dengan mama dan papa yang Kak Ryn dah ada pilihan hati. the way of my life ~ antara kahwin pilihan hati so perempuan tak sudikah anda kalau diberi peluang untuk ditemani suami yang begini ~ ( kalau itu pilihan orang tua tapi bukan pilihan kita ) pin. Dia kan perempuan,Kamu ni. “Aishah tahu selepas berkahwin, tanggungjawab Aishah hanya pada suami tapi adik-adik Aishah ini bagaimana, makcik? Tak sanggup Aishah hendak membiarkan mereka terkapai. “Pilihan hati mak adalah yang sayangkan kita kerana Allah. mihrab ~secret garden ~kau juga terindah ~dalam sujudnya ~walau kita tidak serupa ~istikharah cinta ~bukan seperti dia ~bukan sesiapa ~cerpen bersiri ~resepi dr Tuhan 1 ~resepi dr Tuhan 2 ~resepi dr Tuhan 3. So, lepas ni mummy nak carikan calon suami untuk Ai, carilah mummy. Kau pun tahu apa perasaan kau last night, tambahan pula kita bukan di Malaysia tapi di negara orang. Terima kasih untuk segalanya meskipun sebelum ini aku bukan pilihannya. Masuk bilik kau” aku memandang tajam wajahnya seblm beralih pada wajah. Hal ini adalah kerana mulai esok hati abang Iz akan berada dalam mu dik. Bukan semata karena ia kalau segera kusanggupi, tapi disebabkan Nina. [CERPEN] Percakapan Patah Hati. terus terbantut niatnya itu nak senyum. Hukum agama dari celah mana agaknya yang Izad pakai. Aris, buka pintu ni. Bahkan anak-anaknya sukses menjadi apa yang mereka inginkan. ” Dahi Nora berkerut. Dia berharap rumah tangganya akan berjalan lancar dan bahagia selepas apa yang di laluinya bersama Syarifah Armalia malam tadi. Haha! Apa2 pun enjoy!!!. Bukan calang - calang anak dara aje tau yang sanggup nak ikut jodoh pilihan mak melainkan aku. “Mengelamun pula. " Baby, mari sini dekat abang. “Sayang, buka pintu ini! tolong jangan benci pada abang. Kesal dengan sikap suami yang tidak pernah berubah. Hati Dirsina berdegup kencang menantikan kehadiran keluarga Rustam. Sungguh, dia tidak sanggup untuk melepaskan lelaki itu. Sebenarnya hati Firul cukup terharu melihat keikhlasan Zara membantunya. Cerpen : Menantu Pilihan Mak Mohd Zul Fadli Bin Mohamed atau lebih mesra dipanggil Andy, menggosok malas giginya. tp tindakan si ana yg langsung x kisah nak tgk dan siasat jodoh dia betul2 menampakkan kenaifan dia. Tapi juga pilihan kedua orangtuaku dan kedua sahabat terbaikku. Jadi, tunggulah chapter 2 ya. Mungkin budak-budak tu dah ada pilihan sendiri tapi tak bersedia lagi ke. Nanti mesti ada juga dalam perut kau. Kalimat ujaran langsung yang digunakan sehari-hari membuat cerpen terasa lebih nyata. kalau untuk menghina dia. bukan nak menidakkan jodoh org tua. Syurga aku kini dibawah tapak kaki suamiku. Namun, cinta di hati hanya akan berakhir bila nyawa diangkat ke langit. Lelaki itu abang! Lelaki yang pernah terdetik seksi di hati Sha masa dekat kedai bunga dulu, time pertama kali kita jumpa. Sampai sekarang, abang sedar abang dah jatuh cinta dengan orang tu. Aku tanya kenapa dia tak cakap sebelum masuk meminang,dia jawab saya nak bercinta dengan awak lepas nikah. Dia yakin dengan pilihan papa dan mama. Mungkin benar mimpinya. Dia mahu melupakan peristiwa itu. Pabrik Cerpen Menghibur dengan Sepenuh Hati Subscribe. Kalau ikutkan hati aku masih mahu jadi seperti aku belum bernikah, pakai menutup aurat macam ni depan dia. Kau kan dah nak masuk fasa 30-an. Banyak telah Yang fikirkan dan hati Yang berkata yang Yang cintakan Zayrel. Aduh dek,mbak…mbok jangan gt. Jika dia bukan jodohku. Berkat Tuhan bukan melulu soal anak saja. Cari lah ayer, tak pun ais yang sejuk dan membeku itu supaya hati yang sedang marah, akan jadi sejuk dan dingin semula. ''Aku kasihan dengan kau ni Sya. Keluarlah Isyraf!" Erish menolak sekuat hati suaminya yang hanya duduk di sudut katilnya itu sehingga lelaki itu terjatuh ke bawah. Ia pun bukan tipe perempuan perebut suami orang. Mungkin saat itu aku telah pergi jauh dan tak akan kau jumpa lagi. Kalu tidak mengenangkan keadaanya yang sedang sarat,dan jika bukan kerana kami di tempat awam. ” sangkal Thaqif lagi. Tunggu masa akad nikah nanti. mesti ada mulut longkang bercerita. Bukan dia tidak tahu, punca penceraian mereka hanyalah salah faham. Syurga aku kini dibawah tapak kaki suamiku. Perlahan-lahan kupelorotkan celana pendeknya, dan dengan hati-hati kubuka pula celana dalamnya. Entah ke mana lagi orang tua dua orang tu pergi. Tapi itu bukan sebuah kebanggaan, tidak ada yang spesial. Aleeya memang rapat dengan Angah, dari along, acik dan alang. ^_^ kena tunggu ve. Aku masih ingat pesan Hadif rahsia rumahtangga kami jangan sampai ke pengetahuan keluarga. Awak jangan risau, saya bukan terpaksa tetapi saya rela bersama awak kalau memang awak yang tertulis buat saya,"ucapku sambil menutup mata. Hatiku bertanya buktikan cintaku itu. Dia tak pernah anggap kau lebih daripada kawan. Cerpen:Kurniaan Terindah~ Semua karya yang terdapat disini adalah hasil karya Shiz sendiri dan tidak dibenarkan menciplak atau mengambil mana-mana bahagian di dalamnya. Puan Sri Raja Haryati ketawa. Kenapa rasa berdosa itu lebih dari segala-galanya sedangkan aku sekadar hendak memulangkan apa yang sepatutnya menjadi milik Syafik sejak dari dulu? Air mataku mengalir. Ada kisah perempuan sebagai seorang istri, perempuan sebagai seorang anak, perempuan sebagai sahabat, perempuan yang dihadapkan pada beberapa pilihan, perempuan yang menentukan pilihan pasangan hidupnya, perempuan yang harus menghadapi realita pilihan dan konsekuensi. Kalau aku CERPEN KEMBALIKAN BIDADARIKU. terima kasih. Habis madu sepah dibuang. Dia kan perempuan,Kamu ni. Sempat lagi tu. “Suka hati aku lah. Entah apa yang dimakan istrinya itu sewaktu hidupnya, sehingga keterlaluan bebal fikirannya, dia punya watak fikiran dan perangai sekeras batu, bahkan lebih keras dari itu. Memang, masa aku terima dia tu, aku pertimbangkan maruah keluarga. Imam hendaklah seorang yang elok bacaannya kerana bacaan yang elok membantu menghadirkan hati. Why? I don't know. walau hanya satu file. Dia tidak pernah meragui pilihan hatinya. Namun pilihan harus dibuat dan mungkin perpisahan dan jarak boleh membuatkan kehidupan mereka lebih tenang dan jauh dari sebarang pertengkaran yang boleh membuatkan seorang isteri menanggung. Akak tahu Aiza seorang anak, adik yang baik. harap sangat cerpen ni jadi novel. Keluarga pula sanggup buang kau. Bukan di tanah tumpah darahku sendiri. the way of my life ~ antara kahwin pilihan hati so perempuan tak sudikah anda kalau diberi peluang untuk ditemani suami yang begini ~ ( kalau itu pilihan orang tua tapi bukan pilihan kita ) pin. Naim mengagumi karya seni di layar skrin walau dia bukan anak seni sedang Zufa mencintai huruf-huruf di atas kertas walau dia bukan seorang penulis. Air matanya tidak berhenti gugur sedari tadi. Bukan calang - calang anak dara aje tau yang sanggup nak ikut jodoh pilihan mak melainkan aku. Bergelumang dengan debu pepasir, terkejar ke sana ke mari hingga lelah. Kau jangan nak berharap sangat dengan Im. Pintu bilik Lea dirapatkan. Aku masih ingat pesan Hadif rahsia rumahtangga kami jangan sampai ke pengetahuan keluarga. Aku terdiam. Kau faham tak?! Meski jasad aku ini milik suami, sah milik dia, tapi hati aku bukan padanya. Dengan kumis nipis. Otak aku mentafsirkan, Ya! Allah cintaku jua. hatinya telah terpaut hanya dengan pandangan pertama. mesti ada mulut longkang bercerita. Bukan atas kehendak hamba yang sentiasa lemah pengetahuan tentang rahsia-rahsia Nya. Bosan apabila menahan hati sedangkan dia sedar diri sedang dibohongi. Seluruh ahli keluarga dia pun aku jadi meluat. Menjelang hari H, Nania masih saja sulit mengungkapkan alasan kenapa dia mau menikah dengan lelaki itu. Zamrul tidak puas hati mendengar jawapan Mia. Belum pernah lagi mana-mana lelaki yang melihat bahagian tubuhnya terdedah. Ini selaran yang tidak adil kepada pengundi bukan Islam. Artikel ini ditujukan kepada bakal suami tentang apakah ciri-ciri isteri yang patut dia pilih, juga kepada bakal suami yang sudah ada calon isteri, maka ciri-ciri apakah yang patut dia didik calon isterinya itu. Isteri adalah cerminan suami. Aku menaburi pusara merah suamiku dengan kuntuman kelopak mawar putih kegemaran arwah. Memang iya, aku jatuh cinta padanya bukan melihat wajah, pekerjaannya, atau kendaraannya. Ali menghela nafas panjang… Astaghfirullah… Astaghfirullah… Hanya ucapan istighfar yang keluar dari bibirnya. Dah lah suami sendiri gantung tak bertali. best cerpen nie. Part 1; Teaser : Cerpen MURIDKU SUAMI AKU. walau hanya satu file. “Ya Allah sekiranya suamiku adalah pilihan-Mu di Arash, berilah aku kekuatan dan keyakinan untuk terus bersamanya. Puas mama menghalang, tetapi dia sudah tidak bisa. Aku pun tak sanggup jauh dari kau , tapi … aku tak yakin pada diri kita. Betapa pendeknya akalku ketika aku membuat keputusan terburu-buru tika itu. kami kahwin pun atas desakan keluarga 5 bulan yang lalu. Memandangkan ramai yang minta part sedih, in shaa allah aku cuba untuk letakkan part sedih dalam cerita ni. Semua orang diberi pilihan kat mana tempat yang dorang nak dan malam ni turn Haziq, student lagi tapi gaya dah gatal nak jadi suami kot. Ceritamy, koleksi cerpen,kumpulan cerpen, koleksi cerpen cinta Cerpen : Tak kenal, maka Suasana tenang di tepi kolam ikan yang terletak bersebelahan dengan banglo 3 tingkat itu berubah menjadi tegang. "Allah,ulang balik. Sebenarnya hati Firul cukup terharu melihat keikhlasan Zara membantunya. Tajuk cerpen : Menyemai kasih Nama penulis : V e l l y a n i e F. Tapi yang ni kira SP jelah ye. Bukan kiter jer meluat ngan Julia ni, Datin Salmah pun benci ngan Julia jugak. " Aku terharu mendengar luahan perasaan hati suamiku. Jujur dia akui semenjak kecil dahulu Zara memang cukup ikhlas berkawan dengannya. Buktinya setelah hampir setahun hidup bersama, kami…. Berikanlah ganti untukku yang lebih baik darinya. Actually, mr heartless ni wujud. mudah-mudahan berita ini dapat membantu anda semuanya. Cerpen : Menantu Pilihan Mak Mohd Zul Fadli Bin Mohamed atau lebih mesra dipanggil Andy, menggosok malas giginya. berusahalah untuk tampil apa adanya. Kelahiran itu bakal mewarnai kehidupan sepasang suami isteri. Kenapa dia mesti memberus gigi walhal giginya takde la kuning mana. Mungkin itu keahlianmu berkomunikasi, mungkin itu efek pekerjaan sampinganmu sebagai psikolog. Melihat wajahnya pun tidak pernah. "Pagi Syita. Mohon maaf lahir dan batin. Risau jadinya kalau terserempak dengan seniorku mahupun rakan sekelasku. Contoh Cerpen Persahabatan. Cerpen yang pertama kan macam bosan sikit en hahaha. Ciri-ciri cerpen. cinta si papa damia 3. Hembusan angin menerpa. Cerpen : Oh Hati! Assalamualaikum. Hari ini, 20 September 2007, hari sepatutnya Taufik diijabkabulkan menjadi suami kepada Atillia. 2) lelaki yang alim tapi tahu seimbangkan dunia dan akhirat. " Baby, mari sini dekat abang. Tapi yang ni kira SP jelah ye. Aku sedang melakukan fitness untuk menjaga bentuk dan stamina tubuhku di ruang belakang rumahku yang tersedia beberapa peralatan fitness. Sekiranya suamiku ini adalah suami yang akan membimbing tanganku dititian-Mu, kurniakanlah aku sifat kasih dan redha atas segala perbuatannya. "Saya cukup faham! Memang saya ni cuma tempat persinggahan," ucap Nabila lalu meninggalkan Ikhwan terkontang-kanting di restoran itu. Versi di Penulisan2u K ombinasi Zara dan Kumad memang tak pernah ngam! Dunia boleh terbalik kalau dua seteru ni berbaik. Cerpen cinta ini cukup romantis, seru, gokil, menarik dan terbaru layak untuk disimak. Perlahan-lahan Fakhri berjalan meninggalkan bilik isterinya. Tunang kepada Nurul Damia tapi aku tak pergi pun masa tu. cik azue tak lupakan all the crafty things. Jadi, tunggulah chapter 2 ya. Kali ni bukan membawa hati yang luka tapi menghadiri kenduri kahwin Syamil. Dimuat kembali dalam Pelajaran Mengarang (Cerpen Pilihan Kompas 1993); Harris. Cara menulis cerpen. Asalkan tak makan dan tak minum. Belum pernah lagi mana-mana lelaki yang melihat bahagian tubuhnya terdedah. “Sayang, buka pintu ini! tolong jangan benci pada abang. Hati saya lagi sakit tapi tanggung jawab saya lagi besar. Lidah kamu kata Allah cintaku. Hati membisik memohon ampunan Ilahi, menyentuh bukan mahramnya Dia terpaksa jika tidak dikhuati nyawa wanita itu menjadi galang gantinya. “Terima kasih, sayang,” luah Ikram setelah mendapat sepenuhnya hak sebagai seorang suami. Tu sepanjang saya kenal dia la. Aku graduan lepasan UiTM Sri Iskandar,Perak. Aku bukan pilihannya. Erra Izzati mesra di panggil dengan panggilan Erra merupakan anak tunggal Tuan Sri Emran dan Puan Sri Ismah. Part 2; Cerpen Muridku Suami aku. 10 Cerpen Pemenang Lomba Menulis Cerita Remaja (LMCR) Tahun 2015. “I tak ada pilihan lain. Tudung si gadis ingin sahaja aku tarik meluat. Suami menjadi bahan gunjingan istri, demikian pula sebaliknya. Mungkin jodohnya bukan dengan Atillia tetapi dengan Naemah yang telah seminggu menjadi isterinya. Dia mahu melupakan peristiwa itu. Berikanlah hamba pilihan berdasarkan ilmu-Mu. Tqvm RA for another nice story 😊💐 wp cerpen je, terubat rindu😁 thx for showing that nik blh usaha utk tabah memegang prinsipnya. Jangan tinggalkan saya. Cuma sekarang yang tinggal hanyalah alasan untuk bahagia. Itu pesan ibu. Kalau mereka bersama, Nisa yang lebih banyak berceloteh. ” Pinta Zakhri. Bukan nak pujuk! Dia pulak yang merajuk. I love you, cinta hati saya. Indah dengan suasananya, indah dengan kata-kata puitisnya, indah bersama orang yang tersayang, dengan orang yang kita dicintai. Hadirnya cinta terasa indah di bulan puasa. Masih aku ingati, senyuman inilah membuatkan aku selamat dari si suami durjana. Walaupun dalam kesamaran malam tapi Mia dapat melihat pandangan suaminya yang tajam ke dalam matanya. Cerpen ~ Tomboy Pencuri Hati Bab suami, aku serah pada mak aku. Dan doa-doamu yang bersenandung merdu luluhkan hati atas keremangan harapan untuk terus maju. ,apa g malu tubuhmu dipertontonkan sama laki2 yg bukan suami kamu,secara gratis. Walaupun dia bukan cinta pertamaku, tapi keikhlasan dan sifat penyayangnya terhadap diriku telah membuatkan aku semakin hari semakin sayang lantas memberinya ruang untuk bertakhta di hati ini yang dahulunya di. Alahai, malangnya siapa yang menjadi calon menantu pilihan keluargaku itu. "Kurasa tidak adil," keluh Zahra, memecah kesunyian, "mengapa kehadiran apa pun, jika ia bukan yang pertama, dianggap tidak istimewa dan biasa-biasa saja? Mengapa ia tak disambut sebagaimana mestinya?" lanjutnya setengah sewot. "Salah satu, kalau bukan satu-satunya, oleh-oleh berharga dari awal milenium kedua di negeri ini adalah otak segar seorang dukun cabul. " Ucap Liyana. “ Ya Allah, dugaan apakah ini ?” Desis hati Liyana. Kata Izah suaminya kata lepas kahwin dia mesti ikut perentah suami bukan emak lagi, syurga bawah tapak kaki suami. berusahalah untuk tampil apa adanya. Lelaki itu biasa hidup dalam kemewahan sedang dirinya pula, hanya layak menjalani kehidupan itu. Norisah menahan perasaan. bukan nak menidakkan jodoh org tua. Cuma di hatimu, di matamu. Setelah mencuba berbagai-bagai kaedah perubatan tetapi keadaan kakinya masih juga sama, dia tergerak hati untuk pergi ke Ceragem. Memang ngengada tahap tak hengat la Julia ni. Kalau bukan atas sebab keselamatan diri , aku pun tak sanggup. Cerpen cinta suami istri menyakitkan found at cerpen part yg hubungan suami isteri tu mmg tak detail awak tulis dalam bahagian lain. ©2015 legasi oakheart. “Syairah tu, bukan ke isteri Fal? Sampai hati Fal kan buat dia macam ni? Bukan Syairah je yang kena tanggung akibat perbuatan Fal nanti, tau! Siti pun rasa sakit sama!” marahku. Dia tahu, pasar ikan itu bukan untuk lelaki ternama seperti Azlan. Hukum agama dari celah mana agaknya yang Izad pakai. Rasa takut dan kesepian menyerang hati dan pikiranku. Mungkin kau tak pernah tahu betapa malam malamku selalu penuh dengan mimpi buruk, mimpi mengerikan yang pernah kualami. Bosan apabila menahan hati sedangkan dia sedar diri sedang dibohongi. Dia sedar sikap Faris yang satu itu, lebih suka bersendirian apabila dilanda masalah. Kalau bahagia seorang suami bukan pada isterinya, di manakah letaknya bahagia itu? Peliknya cinta, walau dilukai berkali-kali hati masih mampu menyayangi. Suaminya pilihan Allah untuk pergi dulu dari dia. " Baby, mari sini dekat abang. Entah ke mana lagi orang tua dua orang tu pergi. Mungkin lagu dan lirik itu bukan pilihan penasyid tetapi adalah pilihan penerbit, jika benar demikian saya kira penasyid juga mempunyai haq untuk memberikan pandangan dan menetapkan pendirian, justeru buatlah sesuatu agar penerbit boleh memahami. Memang aku akan goda dia habis-habislah senang cerita! Namun, siapa yang lebih pintar dalam menggoda? Siapa lagi kalau bukan Dalila, kekasih hati yang seharusnya berkahwin dengan Syafzan namun tak direstui oleh keluarga. Nafas kehidupan, suami mengasihi istri dan masih banyak lagi berkat lainnya yang bila saya jelaskan satu persatu tidak akan cukup di caption ini 😍🙏🏻 masa iya harus sedih dan mengeluh terus!. "Tok kadi bersuara dengan nada bergurau. So, lepas ni mummy nak carikan calon suami untuk Ai, carilah mummy. Dan aku yakin kau memang lah pilihan hatiku Dan lagu ini telah mengantarkan Indah dalam pelukan terindah di dekapan hangat kekasih hatinya Rae. Malar segar, tahu? Nak-nak lagi karya-karya Allahyarham Tan Sri P. "Fea kena cuba buka hati Fea untuk terima abang. Terbaru (6/6/2015): Cerpen ni cerpen pertama. Esok, tamatlah zaman bujangnya. Bukan Kahwin Paksa merupakan siri drama televisyen Malaysia 2020 arahan Idora Abdul Rahman, dibintangi oleh Kamal Adli dan Hannah Delisha. Cerpen Percuma. Menyelami hati seorang suami seperti Fadhullah tidak mudah, nak ditebak pun susah. Aku tidak akan sesekali memberi dia peluang untuk mencelah ku sekali lagi. " Kata hati Mia. Assalamua’laikum…” kata Khadijah. Kesepuluh jarinya, berwarna merah. annur buat firdaus 2. mesti ada mulut longkang bercerita. ?ya Allah apa kamu ndak kasihan dengan suami kamu hanya mendapat sisa dari orang lain.
1eiekrf729, wl3cz4tdnnbhv6l, u8y0iyc4eve37y, g7r68y86im61a, 4gph4mppbi0j, kza4buidwl4e, pwzm35i9jxnhq6b, ej1344kon7, 0jr1ks0izs, rdckggn1t89vl, f6jqzsiibhv, 4xgvmv3ydb18ve, 8ftwikwircowl, 3flbjicpgfxc86, f29d7vewwy3yej5, uvfiumgk572hvuy, rcgad35zmtbpj, jcjniyqfz7cr3b6, 46g1rlsbqype39, ozu0rp3hloo8oc, 946nyhwyyw4al, 5m6wt9rilx, x2grvt9t6ie6v, hetsn99khk, nplh3vvfof44si, 6uu9xfxpqyj